“Ik heb nu al vijf keer examen gedaan, en ben weer gezakt… Tijdens de lessen gaat het best wel goed, maar met het examen is het net of ik helemaal niets meer weet.”
“In mijn omgeving hebben ze hun rijbewijs allemaal al een paar jaar. Zelf begin ik er maar niet aan, het zal mij toch nooit lukken om mijn rijbewijs te halen.”
Deze uitspraken kunnen mensen heel bekend voor komen. Omdat ze er zelf ook zo over denken, of het in hun omgeving horen.
Als je faalangst hebt is dit ontzettend vervelend of beter gezegd frustrerend. Heel veel mensen krijgen goedbedoelde adviezen zoals; Je moet er gewoon niet aan denken dan gaat het wel goed. Helaas werkt het niet zo eenvoudig. Op het moment dat je twijfelt of je een examen wel kan halen omdat je de lesstof nog niet zo goed beheerst is dit geen faalangst. Mensen met echte faalangst kunnen voor 200% de lesstof beheersen maar toch een volledig black-out krijgen of ineens vreemde dingen gaan doen doordat ze beginnen te twijfelen. Je van je faalangst afhelpen kan ik niet. Daarvoor is het te complex en persoonlijk. Wat ik wel kan doen is je bepaalde inzichten geven en met een systeem oefenen waardoor je er beter mee om leert gaan. Dit is niet alleen te gebruiken bij autorijden maar ook verder in praktijk situaties.
Uiteindelijk is er tegenwoordig ook de mogelijkheid om een faalangst examen te doen. Dit is geen gemakkelijker of moeilijker examen dan een regulier examen. Het grote verschil zit in de persoonlijke benadering door de examinator en de extra tijd die je hebt om een time-out te nemen als je dit nodig hebt om even tot rust te komen. Je kan als dit nodig is zelfs een aantal keren een time-out nemen. Als een faalangst examen normaal verloopt duurt het rijden van de examenroute ook niet langer dan een regulier examen.
Ik ben in het bezit van een faalangstrijinstructeur certificaat, maar vooral mijn persoonlijke ervaring maakt dat de leerlingen heel positief zijn over de aanpak.
“Ik ben met mijn rijlessen maar twee keer op de snelweg geweest. Nu ik mijn rijbewijs heb, moet ik heel soms de snelweg op. Ik doe dit dan wel hoor. Ze toeteren als ik invoeg, maar ik red het weer. Mijn hart gaat dan op de hobbel en ik ben heel erg blij dat ik weer van die snelweg af ben.”
Uiteraard is dit een ‘eenvoudig’ voorbeeld van het ontstaan van rijangst, maar zeker heel realistisch. Voor mensen die hun rijbewijs al langere tijd hebben, is het soms een hele drempel om (weer) achter het stuur te stappen. Vaak zijn een paar trainingslessen dan voldoende. Dit zijn geen normale rijlessen, maar speciale trainingen voor mensen die al een rijbewijs bezitten en zich zelf al een eigen rijstijl hebben aangeleerd.
Door de gevolgde opleiding in de benadering van rij- en faalangst, kan ik je ook bij rijangst gericht en met succes helpen. Je gaat straks met veel meer vertrouwen het verkeer in.